När man pratar om klassisk musik och tonsättare är Mozart en av de mest välkända personerna. De flesta har hört talas om honom. De som inte lyssnat på hans musik har kanske sett pjäsen Amadeus eller filmen med samma namn.

Wolfgang Amadeus Mozart föddes år 1756 i Salzburg. Hans far var en violinist samt kompositör som insåg att Mozart hade ett intresse för musik och började undervisa honom i klaverspel. Trots att Mozart endast var tre år visade det sig att han verkligen var ett musikgeni, han skrev nämligen vid samma ålder sitt allra första musikstycke. Vid 6-årsåldern lärde han sig spela violin och spelade bland annat för kejsaren i Wien.

Mozart var verkligen ett begåvat barn. När han var så ung som sju år kunde han spela ett stycke från att endast ta en titt på notbladet. Han kunde dessutom byta tonart utan några problem. När han var tretton sägs det att han skrev ner Miserere efter att endast hört den ett par gånger.

Vuxna Mozart

Mozart bosatte sig i Wien där han stannade kvar hela sitt liv. Han gifte sig år 1782 med Constanze Weber och fick tillsammans med henne sex barn. Tyvärr var det endast två av barnen som nådde en vuxen ålder. En av sönerna följde Mozarts fotspår och blev kompositör.

Trots att Mozart bosatte sig i Wien reste han och uppträdde en hel del, bland annat till London och Prag. Han fick också chansen att träffa och arbeta med andra kända kompositörer under sitt liv, vilket hjälpte honom att hitta och utveckla sin egna skrivstil mer och mer. Under hela sin karriär har Mozart skrivit över 600 verk vilket är en väldigt imponerande lista. Men han valde att sluta skriva lika mycket när han blev lite äldre och uppträdde en hel del själv, den största delen av allt han skrev var sådant som andra hade beställt.

Mozart drabbades av flera sjukdomar under sitt liv och han gick bort år 1791, 34 år gammal. Men även efter Mozart bortgång har hans musik levt vidare. Det finns en pjäs och film med namnet Amadeus som visar en del av Mozart liv och hur han tog sig till toppen.

Det finns mycket intressant att läsa om Mozart på Expressen samt andra hemsidor på nätet.

galore