Blåsinstrument är populära instrument, främst när det gäller orkestermusik. De flesta blåsinstrument fungerar på så sätt att varje instrument har luftpelare i sig som när de vibrerar skapar ett ljud. Trots att de flesta blåsinstrument liknar varandra till en viss del fungerar inte alla på exakt samma sätt. Man kan säga att det finns träblås, bleckblås och övriga.

Träblås – Trots sitt namn tillverkas träblås inte endast av olika trämaterial utan även av andra. De härstammar från flöjter, vilket är ett av världens äldsta instrument. Träblås finns dessutom i olika varianter, det finns till exempel flöjtinstrument som blockflöjt och två varianter av rörbladsinstrument. Både med ett enkelt rörblad och med dubbla. Instrument som ingår i träblåskategorin är klarinett, saxofon och oboe.

Bleckblås – Dessa instrument är de som tillför mycket kraft och dramatik i orkester. Dessa instrument är vanligtvis gjorda av mässing men kan bestå av andra metaller också. De består av ett rör som går igenom ett klockstycke och vidare ut till en sorts tratt. Instrument som ingår i bleckblåskategorin är bland annat trombon, trumpet och tuba.

Övriga – De övriga blåsinstrumenten består av fritungeinstrumenten eftersom det är en av de minsta instrumentkategorierna. Fritungeinstrumenten består av drygt tio olika instrument. Till exempel dragspel som finns både med knappar och med piano. Det första dragspelet skapades på 1820-talet.

Orgel är ett annat instrument som ingår i denna kategori. Det är det största blåsinstrumentet samt ett av de mäktigaste. Fler instrument som ingår i blåsinstrumentens underkategori är säckpipa, munspel och regal.

galore