När det gäller kompositörer och klassisk musik är Sverige ett relativt litet land. Trots det finns det några namn som brukar nämnas när man pratar om svenska kompositörer. En av de mer kända är Hugo Alfvén men han är inte den enda svenska tonsättaren. Här nedan kommer några tonsättare från Sverige:

Hugo Alfvén föddes 1872 i Stockholm och anses vara en av Sveriges främsta tonsättare inom nationalromantiken. Förutom tonsättare var han även en dirigent, violinist och målare. Han var gift tre gånger, fick en dotter och gick bort efter att ha fått en hjärnblödning år 1960. Hugos verk består av över 200 olika titlar, de flesta är orkesterverk men han skrev även några verk för både blandad kör och manskör. Ett av hans mer kända verk är den klassiska svenska visan “Uti vår hage”.

Evert Taube är kanske inte känd att vara en tonsättare utan är mer känd som trubadur. Men han är en svensk artist som har skrivit flera kända visor. Evert Taube föddes i Göteborg år 1890 och var förutom trubadur och kompositör även en författare, lutspelare samt konstnär. En av hans kända verk är visan “Så länge skutan kan gå”.

Anders Eliasson var en svensk tonsättare som föddes år 1947. Han studerade i Stockholm vid Kungliga Musikhögskolan och han skapade musik som hade emotionella element. Han gick bort 66 år gammal år 2013.

Ingvar Lidholm föddes i Jönköping år 1921. Han var en svensk tonsättare som började med att studera dirigering och violin vid Kungliga Musikhögskolan för Tor Mann och Axel Runnqvist mellan 1940 till 1945. Sen fortsatte han med att studera komposition under Hilding Rosenberg och Natanael Berg mellan år 1943-1945. Från år 1943 arbetade han dessutom som violinist i Hovkapellet fram till 1947. Hans karriär fortsatte sedan vidare till Örebro där han blev stadskapellmästare. Under sitt liv skrev han över 50 verk, bland annat flera sonater, sånger för piano och röst samt fler verk för blandade orkestrar. Lidholm gick bort år 2017.

Oskar Lindberg föddes år 1887 i Dalarna och var en svensk tonsättare, musikpedagog, kyrkmusiker och professor. Han började tjänstgöra vid högmässan i sin hemort redan som fjortonåring. Mellan 1903 till 1911 studerade han vid Kungliga Musikkonservatoriet där han 1906 fick sin organistexamen. Lindberg verkade som organist vid ett par kyrkor mellan åren 1906 fram till 1955. Samtidigt som han verkade som organist var han lärare vid Kungliga Musikkonservatoriet år 1919 till 1952 och utsågs till professor på 1930-talet. Lindberg skrev under sin karriär en rad med verk till orkester, till piano, orgel samt tre kammarmusikverk och flera verk för kör. Han tilldelades Litteris et Artibus år 1932. Detta är endast en kort sammanfattning av allt Lindberg gjorde under sitt liv. Han gick bort år 1955.

galore