Stråkinstrumenten är de som tar upp störst plats i en orkester, vanligtvis består över hälften av en orkester av musiker med ett stråkinstrument. Det går också att placera alla stråkinstrument i kategorin stränginstrument, vilket egentligen bara är en bredare benämning. Några av de vanligaste stråk- och stränginstrumenten är:

Cello – Cellon kan man säga tillhör violinfamiljen. Det är dessutom det enda basinstrumentet inom just denna familj. Cellon liknar en violin väldigt mycket i utseendet. Skillnaderna mellan de två instrumenten är att en cello är mycket större och ger ett mörkare ljud.

Violin – Violinen, också kallad fiolen, är ett litet instrument med en stor kapacitet. En violin, eller fiol, spelas med hjälp av en stråke som dras över strängarna. Instrumentet är inte speciellt stort, det brukar vara runt en halv meter. De sägs ha uppkommit i Italien på 1500-talet.

Akustisk gitarr – Den akustiska gitarren är ett av de allra vanligaste och populäraste instrumenten. Det går nästan att garantera att alla som gått i skolan har testat att knäppa på en gitarr minst en gång, eller åtminstone fått se hur en ser ut i verkliga livet. Den akustiska gitarren sägs härstamma från Spanien där en upphovsman konstruerade ett instrument år 1194 e.Kr. som flera år senare kom till att utvecklas till dagens akustiska gitarr.

Banjo – Banjo är ett stränginstrument med fem strängar. Det ser ut som en korsning mellan en trumma och en gitarr. Själva kroppen av banjon har nämligen formen av en rund liten trumma med en hals precis som en gitarr.

Elgitarr – Precis som de akustiska gitarrerna består en elgitarr av ett huvud, en hals och en kropp. Det var först på mitten av 1900-talet som elgitarren började bli mer och mer populär. Det var främst i samband med rock’n’roll-musiken.

Harpa – Detta stränginstrument beskrivs många gånger som ett himmelskt instrument. Harpan spelas genom att man “knäpper” på de 47 strängarna för att bilda ett ljud. Ljudet kan beskrivas som väldigt mjukt.

Ukulele – En ukulele ser ut som en minigitarr och fungerar dessutom likadant. De största skillnaderna mellan en ukulele och en vanlig akustisk gitarr är självklart storleken samt antal strängar. En ukulele har nämligen endast fyra stycken.

Berimbau – Detta är ett brasilianskt musikinstrument. Det ser ut som en båge med en enkel sträng. Det är svårt att förklara hur den fungerar och ser ut, men här finns det lite mer information.

Cimbalom/Hackbräde – Hackbrädet är ett unikt stränginstrument som främst förekommer i östeuropeisk musik. För att spela på hackbrädet slår man enkelt en klubba mot strängarna som sedan avger ett visst ljud.

Piano – Pianot är ett av instrumenten som går att räkna till flera olika kategorier. Förutom att det passar in bland stränginstrumenten är det också ett klaverinstrument.

galore