I alla tider har människor komponerat ny musik. En genre som både är modern och samtidigt har en klassisk känsla är filmmusiken. Det finns kompositörer som blivit världsberömda genom att skapa filmmusik, som John Williams och Hans Zimmerman.

Filmmusik

För att en film ska bli stor räcker det inte med att den har kända skådespelare eller ett bra manus, det är helheten som skapar en bra och minnesvärd film. En viktig del av helheten är musiken, att filmen lyfts genom vårt hörselsinne. Det är många som nästan kan känna känslan av att det finns en haj i vattnet – även i svenska insjöar! – bara de tänker på John Williams melodislinga i “Hajen”. Filmen blev stor, men det är inte säkert att den skulle ha blivit en riktigt lika stor block buster utan musiken som skapar känslan av att det finns något farligt som jagar oss.

En del filmmusik har en klassisk touche, som i Schindlers list, annan filmmusik använder ett modernt sound för att skapa rätt slags känsla. Hur skulle Bournefilmerna vara utan “Extreme Ways” och med det särskilda beat som filmskaparna valde att lägga till? Om du tycker om Bournefilmerna och vill känna dig som en spion för ett tag, kan du ladda ner musiken till din mobil och gå över ett torg eller på en flygplats – en garanterat spännande känsla då musiken kommer förändra hela upplevelsen av promenaden. Du hittar passande plånboksfodral och mobilskal hos billigamobilskydd.se, sjävklart också till läsplattor. Det är svårt att inte höra beatet från Bournefilmerna, utan att känna en känsla av att det är allvar och att man måste sätta igång.

Moderna klassiker

En del filmmusik har blivit moderna klassiker. Vare sig du har sett Star Warsfilmerna eller inte, känner du troligtvis igen musiken, särskilt “Star wars: Main title” och “”Imperial attack”. De har idag blivit moderna klassisker som symfoniorkestrar världen över framför. Många gånger är det kombinationen av filmberättelse och musik som skapar framgången. Det är många som känner igen Howard Scores musik i “Sagan om ringen”. Om den musiken varit en del av en annan film är det inte säkert att den blivit lika känd. Då konkurrensen i både film- och tv-världen är stor är det viktigt för filmproducenter att ha musik som lyfter berättelsen än mer – och som tittarna associerar med just den filmen eller tv-serien.

På YouTube finns det många musiker som framför olika stycken av filmmusik, vilket gör både musik och film än mer känd. Ibland har musikerna skapat ett eget arrangemang av ett känd filmlåt som får många visningar, andra gånger gör musiker tutorials som hjälper tittarna att själva kunna spela musiken. Ett stor låt på YouTube är “Let it go” från Frost, som finns i allt från avancerade pianoframförande, till filmer som visar hur man med enkla ackord kan kompa till låten.

galore