Musik, eller örongodis som det ibland kallas, är en viktig del av våra liv. Det väcker känslor inom oss, inspirerar, och hjälper oss att slappna av. Men musik är inte enbart en form av nöje. Hos barn, som fortfarande ser en markant utveckling i hjärnkapacitet, spelar musik en viktigare roll. Musik har nämligen visat sig, enligt ett flertal studier, accelerera förbättringen av hjärnkapaciteten hos unga barn, särskilt de områden i hjärnan som hanterar språkinlärning och läsning. Musik förbättrar även barns matematiska förmågor, vilket leder till att barn med djupare erfarenhet av musik presterar bättre inom matematikundervisning. Så hur bör man se till så att ens barn får rätt musikaliska erfarenheter?

Musikspel för alla åldrar

Det finns många olika musikspel och leksaker ute på marknaden idag. De tenderar att vara billiga, och går även lätt att köpa teknikdelar till, ifall de skulle bli trasiga. Dessa spel kan uppmuntra barn att tänka på musik, vilket i sin tur kan leda till att de plockar upp ett musikaliskt instrument.

Spela instrument

Att spela ett musikinstrument kan vara både intellektuellt och motoriskt utmanande, vilket uppmuntrar till utveckling i unga hjärnor. Det är därför väldigt viktigt att uppmuntra sitt barn att engagera sig i musiklektioner i skolan, samt att ge hen möjlighet till privata musiklektioner vid intresse. Piano är kanske det enklaste instrumentet att börja med, och kan vara både lärorikt och roligt för unga barn.

Uppmuntra musik på ett naturligt vis

Musik är något som alla njuter av, och därför är det viktigt att man inte tvingar musik på sina barn, eftersom detta kan utveckla negativa känslor kring musik. Det går lätt att på ett naturligt vis introducera musik till unga barn och uppmuntra till både instrumentspelande samt andra former av musikaliska aktiviteter.

galore