Gitarren är ett instrument som de flesta idag känner till. Det är ett av de populäraste instrumenten. Men många känner inte till hur länge den egentligen har funnits. Det är svårt att säga exakt när gitarren kom till. Det sägs att den bland annat har vihuelan som föregångare samt gittern, vilket är ett instrument från medeltiden. När man tar en titt på dessa instrument är det inte svårt att se likheten mellan dessa och dagens gitarr och med tanke på att gittern tillkom under medeltiden är det rätt säkert att säga att åtminstone en typ av gitarr har funnits väldigt länge. Vissa säger till och med att gitarren härstammar från ännu tidigare stränginstrument, men med tanke på att det är svårt att hitta dokumentation på dessa går det inte att säga säkert.

Det var bland annat tack vare europeiska sjömän som föregångaren till gitarren började sprida sig över världen. Samtidigt åkte instrumentet dessutom berg- och dalbana genom samhällsklasserna. Vissa gånger kallades den för “piginstrument” och under 1600- och 1700-talet var den i de högsta hovkretsarna ett omhuldat instrument.

Gitarren under 1900-talet och framåt

Det var först under mitten på 1900-talet som gitarren började få sin populära status. Under 1940-talet skapades det en elförstärkt variant som användes mycket när rock’n’rollen slog igenom på 1950-talet. När folk började se och höra hur intressant ljudet från gitarren egentligen kunde låta började även de försöka sig på att skapa musik med både den elförstärkta och klassiska gitarren.

Instrumentet började dyka upp i alla möjliga musikgenrer. Det var tack vare Andrés Segovias som den klassiska musiken började innehålla gitarren. Den utvecklades dessutom till ett jazzinstrument av bland annat Django Reinhardt och inom blues och framförallt rock finns det en rad med välkända gitarrister som hjälpt till att hålla gitarren vid liv, till exempel Jimi Hendrix, B B King och Eric Clapton.

galore