Du som gör en sökning på Youtube på termen ‘danger music’ kan hitta flera videoklipp där en man skriker tills hans röst ger vika. De är alla del av en musikgenre som kallas för just danger music, som är en form av musik som går ut på att den som framför den ska utsätta sig själv för någon form av fara. I fallet med skrikandet handlar det om att sångaren riskerar att oåterkalleligt skada sin röst. Många skulle nog säga att danger music inte är musik, och gränserna är otydliga mellan musik, teater och protesthandlingar. Vad som står klart är att det är en livskraftig subkultur i musikens värld.

Vill du studera på musikhögskolan, eller vill du läsa någonting annat? Alldeles oavsett vad du drömmer om att plugga är den enklaste vägen dit att prestera väl på högskoleprovet. Nu är vårens högskoleprov inställt på grund av coronaviruset, men det ger dig bara mer tid att öva inför höstens upplaga som skrivs den 18 oktober. Hos Högskoleprovguiden.se hittar du allt du behöver för att öva inför provet, inkluderat tusentals gamla provfrågor och möjligheten att anlita en personlig coach. Börja din resa mot ett högskoleprov med bra resultat redan idag.

Några som framför danger music

Av förståeliga skäl finns det inte särskilt många musiker som ‘spelar’ danger music, och alla som gör det gör det inte hela tiden. Här följer i alla fall några av de mest välkända namnen inom danger musik.

Hanatarash

Hanatarash var ett japanskt noise-band som var kända för sina farliga livespelningar. Bland deras berömda spelningar finns bland annat en där en av medlemmarna nästan sågade benet av sig med en cirkelsåg. Vid ett annat tillfälle körde bandet in en bulldozer genom publiken. Inför en konsert 1985 var publiken tvungna att på förhand skriva under ett dokument som bekräftade att de var införstådda med att de kunde skadas under konserten.

Justice Yeldham

Justice Yeldham är en noisemusiker från Australien som är berömd för att ha skapat ett musikinstrument av glas. Glaset har han utrustat med mikrofoner och han skapar ljud med det genom att förstöra det och manipulera det med hjälp av munnen. Föga oväntat slutar det så gott som alltid med att han skadar sig själv. Hans ansikte är i princip alltid täckt av blod när konserterna slutar. Själv ser han sig som en musiker som är verksam inom frijazzen. Jag skulle säga att det är ett solkart exempel på danger music.

Dick Higgins

Dick Higgins är främst känd som en av grundarna av konströrelsen ’Fluxus’. Han komponerade också en serie musik som han kallade för ’Danger music’ och det är mycket riktigt från dem rörelsen hämtar sitt namn. Många av de stycken från genren som du hittar på Youtube utgår från hans kompositioner.

galore