Panflöjten sägs vara orgelns närmaste föregångare. En panflöjt är enkelt förklarat en sorts flöjt med parallella rör som man blåser i för att skapa ljud. Det var på 300-talet f.Kr. som panflöjten sägs ha kommit från Kina till Europa. Ett antal århundraden senare sägs det att Ktesibios från Alexandria konstruerade en hydraulisk vattenorgel, vilket var en av de första varianterna. Det var bland annat under gladiatorspelen som romarna använde sig av orgeln för att skapa en starkare dynamik.

Orgeln började vid slutet av medeltiden att hitta sin väg till den kristna kyrkan, det hade nämligen setts som hedniskt tidigare. Dessa kyrkorglar blev mer och mer avancerade och fick effekter som till exempel fågelsång eller åskväder, vilket gav musiken ett nytt lager. De flesta som hör talas om orgeln idag förknippar den fortfarande med kyrkan och den så kallade kyrkorgeln.

Johann Sebastian Bach spelade i Thomaskyrkan en orgel som krävde mellan 5 till 10 trampande män för att orgeln skulle få tillräckligt med luft.

I samband med elkraften fick orgeln fler möjligheter till att utvecklas och det var Lauren Hammond som uppfann elorgeln med samma namn år 1935. Den som fortfarande används idag.

galore