Edward Hagerup Grieg föddes i juni 1843 i Bergen, Norge. På den tiden var Norge fortfarande i påtvingad union med Sverige, sedan Kielfreden 1814. Hans föräldrar var Alexander Grieg, som hade skotskt påbrå och Gesine Judithe Hagerup. Det var en mycket musikalisk familj och modern som var pianist skulle bli den unge Edwards första pianolärare.

Musikutbildning

Nästan varje vecka anordnade Edwards mor musikaftnar och blott nio år gammal började Edward att komponera musik. Det var dock svårt att bli tagen på allvar vid så unga år. Hade Edward levt i modern tid kanske han blivit tillsagd att gå och roa sig med bowling stockholm istället för att försöka skriva musik. En nära vän till familjen Grieg, Ole Bull, som var violinist, övertalade Edwards föräldrar om att låta sonen få en musikalisk utbildning och när Edward var femton år flyttade han till Leipzig. Där studerade ham musik i fyra år, för bland annat Carl Reinecke och Ignaz Moscheles. Själv fann han utbildningen aningen konservativ och snäv och började därför på egen hand studera verk av Robert Schumann, Carl Reinecke och Frédéric Chopin. 1861 hade han redan hunnit komponera ett tiotal verk och höll sin första konsert i Karlshamn i Blekinge.

Nationalromantikern

1862 bodde Edward Grieg i Bergen och gav där en konsert med sina egna tonsättningar samma år. 1863 flyttade han till Köpenhamn och skulle bli bosatt där ett par år. Under sin tid i Danmark inspirerades han av landets tonsättare, som Hartmann och Gade. Han influerades starkt av nationalromantiken och ville komponera nordisk musik. Han blev bekant med en norsk tonsättare vid namn Rikard Nordraak, som senare skulle bli känd som upphovsman till musiken till Norges nationalsång. I och med den bekantskapen fördjupades Edward Griegs intresse för folkmusik. 1864 uppförde Edward Grieg Symfoni i c-moll på Köpenhamns Tivoli.

Liszts rekommendation

Han gifte sig 1867 med kusinen och sångerskan Nina Hagerup. De fick ett barn, dottern Alexandra, som dock inte blev äldre än 13 månader. Kompositören Franz Liszt gav Edward Grieg ett rekommendationsbrev, som skulle ge Grieg ett statligt stipendium, fastän de aldrig träffats och paret Grieg flyttade därefter till Rom. Där träffade han Liszt, som tyckte mycket om Griegs musik. Båda gångerna spelade Liszt själv Griegs verk, första gången G-dursonaten för violin och piano och andra gången pianokonsert i a-moll, båda gångerna a prima vista, till Griegs stora förtjusning.

Egen norsk musik

I 1800-talets Norge påbörjades en utrensning av danska och tyska ord ur norska språket. Man ville knyta an till norsk historia och sökte det typiskt norska efter att sedan medeltiden stått i Danmarks skugga. Folkmusiken, fjäll, vidder och fjordar vävdes in i Edward Griegs musik. Griegs verk lanserades också som norsk musik. Edward Griegs mest kända verk är musiken till Henrik Ibsens pjäs Peer Gynt där bland annat I bergakungens sal ingår. Edward Grieg dog 1907 och blev endast 64 år gammal.

galore